Wie zijn de mensen achter de BelevenisTafel? Op onze website geven we je graag een kijkje achter de schermen. Deze maand in de schijnwerpers: onze account-manager Wander Miedema uit Leeuwarden. “Hoe beter je de bewoners op de woongroep kent, hoe beter je kunt aansluiten bij hun interesses.”
Wander (55) werkt graag met de doelgroepen waarvoor de BelevenisTafel bedoeld is en dan met name met ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. “Ik vind het allebei hele mooie doelgroepen om mee te werken. Tijdens een demonstratie van de BelevenisTafel op locatie geniet ik echt van het contact met de bewoners of de cliënten.”
Eigen leefwereldje
De interesse voor de BelevenisTafel is ontstaan toen Wander’s eigen vader leed aan vasculaire dementie. “Toen hij nog in leven was, kwam ik vaak op bezoek. Het viel me dan op dat er niet zo veel activiteiten voor hem op de woonlocatie waren. Veel bewoners zaten in de huiskamer in hun eigen leefwereldje. Dat triggerde mij: ik ben me toen gaan verdiepen in wat er zoal te doen was voor mensen met dementie.”
Reactie uitlokken
Wanders zoektocht leidde er al snel toe dat hij kennismaakte met de BelevenisTafel. Graag wilde hij met deze zorginnovatie werken en inmiddels is hij drie jaar in dienst als account-manager voor de regio Noord-Nederland. “Ik vind het mooi dat je met de BelevenisTafel een reactie kunt uitlokken bij mensen. Zo’n reactie kan van alles zijn: dat ze ergens om moeten lachen, emotioneel worden of mij vertellen dat ze samen aan de tafel een hele leuke tijd hebben beleefd.”
Met veel plezier probeert Wander tijdens een demonstratie van de BelevenisTafel de bewoners op een positieve manier te activeren. “Wie zit er aan de tafel? En met welk spel kan ik ze triggeren iets meer in beweging te komen? Dat vraag ik mij altijd af als ik op locatie ben.”
Mooie gesprekken aan de touchtafel
“De sfeer in een huiskamer in een ouderenzorginstelling kan helemaal veranderen als ik een demo geef van de BelevenisTafel. Mensen die eerst een beetje ingedut lijken, gaan samen in gesprek, bijvoorbeeld over hun hobby’s van vroeger of hun schooltijd. Het is dan verrassend om te zien wat voor mooie verhalen er naar boven komen.”
Volgens Wander nodigt de BelevenisTafel mensen uit meer van zichzelf te laten zien. “Je ziet dan dat mensen ‘open gaan’ als het ware. Ze willen ineens graag van alles vertellen. Je bent dan zomaar een uur verder en dan heb je een heel mooi gesprek gehad. Ik noem dat BelevenisTafel-momentjes.”
Meer verbinding en interactie
Wander merkt telkens weer dat gezamenlijke activiteiten met de BelevenisTafel voor meer verbinding in de groep zorgen. “In een woongroep is best wel wat verloop natuurlijk. Mensen komen te overlijden en anderen komen voor hen in de plaats. Dan is het fijn als er iets is waardoor bewoners elkaar beter leren kennen. Aan de tafel wordt er immers allerlei informatie gedeeld: over de schooltijd, eventuele kinderen of het vroegere arbeidsleven.”
Heeft Wander nog een tip voor zorgmedewerkers die de tafel al gebruiken? “Hoe beter je de bewoners kent, hoe beter je kunt aansluiten bij hun interesses. Ik zou dus altijd proberen af te stemmen op wie er aan de BelevenisTafel zitten: waar houden ze van en wat is hun cognitieve niveau?”