Anjerpunt Hoonhorst is één van de vijf Anjerpunten in het Vechtdal en biedt een unieke kijk op de regio. Eén van de highlights is de interactieve BelevenisTafel, waar bezoekers op een speelse manier meer te weten komen over de omgeving, noaberschap en duurzaam leven. Vrijwilliger Yvonne te Woerd: “Het mooie is dat je met meerdere mensen om de tafel heen kunt staan, waardoor er al snel een gesprek ontstaat.”
Het kleine dorpje Hoonhorst is ontstaan te midden van oude zandwegen, golvende landschappen en afwisselende bosgebieden. Hier vind je nog écht noaberschap, wat letterlijk vertaald ‘nabuurschap’ betekent en verwijst naar de manier waarop buren elkaar bijstaan met raad en daad. “Vroeger gebeurde dat hier heel veel,” vertelt Yvonne. “In kleine dorpen zoals Hoonhorst stonden mensen altijd voor elkaar klaar en hielpen zij elkaar bij bijzondere gelegenheden, zoals een bruiloft of begrafenis. Tegenwoordig is het iets moderner geworden, we hebben sterke netwerken opgebouwd waarmee we elkaar ondersteunen. Een mooi voorbeeld is onze naoberbibliotheek in het Anjerpunt, waar de boeken afkomstig zijn van de inwoners zelf.”
Elk Anjerpunt vertelt een uniek verhaal en samen geven ze een compleet beeld van het Vechtdal. “Op deze plekken valt er van alles te doen, zowel binnen als buiten,” vertelt Yvonne. “Of je nu op zoek bent naar toeristische informatie, een interessante tentoonstelling, een creatieve workshop, of zomaar een praatje, er is voor ieder wat wils. Bovendien verkopen we bij elk punt streekproducten en kun je er prachtige fiets- en wandelroutes starten.”
Met de BelevenisTafel biedt Anjerpunt Hoonhorst een interactieve en verbindende manier om het Vechtdal te verkennen en de lokale cultuur en gemeenschap te beleven.
Een van de bijzondere onderdelen van het Anjerpunt in Hoonhorst is de BelevenisTafel. Deze interactieve tafel biedt een schat aan informatie over de omgeving en thema’s zoals duurzaamheid en noaberschap. “Op onze BelevenisTafel vind je veel informatie over het Vechtdal, Hoonhorst en de omliggende gebieden, maar ook over hoe we hier in het dorp duurzaam leven en het principe van noaberschap omarmen,” legt Yvonne uit.
Het Anjerpunt van Hoonhorst heeft zelf een deel van de content voor de BelevenisTafel gemaakt. “We hebben tegelpresentaties gemaakt van de Anjerpunten en van de provincie Overijssel. Verder zijn we aan de slag gegaan met de vernieuwde AppMaker waarmee je nu ook mooie presentaties kunt maken van interessante websites. Het fijne hieraan is dat we zo de inhoud van de BelevenisTafel altijd up-to-date kunt houden, omdat we linken naar websites die door de organisaties zelf worden onderhouden.”
Op de vraag of het maken van eigen content voor de touchtafel moeilijk is, antwoordt Yvonne dat dat heel erg meevalt: “We hebben een webinar gevolgd om te leren hoe we de programma’s het beste konden gebruiken. Eigenlijk is het heel eenvoudig, en als je even vastloopt, kun je altijd de HelpDesk van de BelevenisTafel bellen. Die helpen je snel verder. Bovendien hoef je ook niet alles zelf te maken, want er zijn openbare presentaties van anderen beschikbaar. Wij hebben bijvoorbeeld één TipTile over Overijssel van iemand anders overgenomen.”
En, wat vinden de bezoekers van de inhoud op de tafel? “De BelevenisTafel is niet alleen populair bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Die zijn er gek op, vooral omdat er ook educatieve spelletjes op staan. Het mooie is dat je er met meerdere mensen omheen kunt staan, waardoor er al snel een gesprek ontstaat. Het is echt samen kijken en samen spelen.”
De BelevenisTafel
Samen spelen, samen leren