Jasmijn Maurer, welzijnsmedewerker bij Stichting Humanitas, werkt met passie en toewijding op de afdeling Leuvehaven van Verpleeghuis Hannie Dekhuijzen. Met een groot hart voor ouderen met dementie organiseert ze activiteiten die structuur, plezier en interactie brengen. “Met de BelevenisTafel nemen we de bewoners mee in de digitale wereld.”
Jasmijn zet zich in om ouderen met dementie op een speelse manier kennis te laten maken met moderne technologie zoals de Belevenistafel. “Ik vind het geweldig dat we vertrouwde activiteiten zoals een potje Mens Erger Je Niet of dammen kunnen afwisselen met interactieve spelletjes. Zo krijgen onze ouderen de kans om op hun eigen manier mee te doen aan de digitale wereld. Het geeft hen het gevoel dat ze erbij horen.”
In het begin moesten bewoners wel even wennen aan de touchscreentafel. “Ze zaten er wat onwennig omheen, alsof ze dachten: wat is dit nu toch? Maar toen het scherm aanging, vonden ze het meteen interessant. Inmiddels weten ze wat de tafel inhoudt en wat ze ermee kunnen. We hebben zelfs een bewoner van 93 die de eenvoudige spelletjes op de BelevenisTafel speelt,” vertelt ze. “En bewoners van 75 of 80, die zelf een mobieltje hebben en cognitief nog behoorlijk sterk zijn, kunnen helemaal goed met de tafel overweg.”
Even samen een digitaal spelletje doen. “Juist bij mensen met wie contact anders lastig is, kun je met de BelevenisTafel iets bereiken. Dat maakt ‘m heel waardevol.”
Elke ochtend organiseren vrijwilligers een paar uur activiteiten, waarbij de Belevenistafel een vaste plek heeft. “Die routine is zo belangrijk,” legt Jasmijn uit. “Het biedt structuur en herkenning, waardoor mensen er vaak bij komen zitten, zelfs als ze zich niet helemaal goed voelen. Zodra ze aanschuiven en meedoen, zie je hoe de afleiding hun stemming verbetert.”
De bewoners kunnen kiezen wat ze willen doen: een klassiek bordspelletje spelen, een tijdschrift lezen, of lekker aansluiten bij de tafel. “We doen altijd ons best om aan te voelen wat iemand graag wil doen. De stemming van mensen met dementie kan immers sterk wisselen, en vaak kunnen ze niet zo goed aangeven wat ze nodig hebben of wat ze willen. Het mooie van de tafel is dat je snel kunt wisselen tussen verschillende opties. Zo kun je kijken wat er op dat moment het beste past.”
Hoewel Jasmijn heel enthousiast is over de Belevenistafel, heeft ze ook een tip voor zorgcentra die er een willen aanschaffen. “We hebben een tafelmodel, maar een kantelbare variant is handiger. Als je het scherm rechtop zet, lijkt het meer op een televisie. Ik heb zelf het idee dat bewoners dat beter herkennen. Bovendien werkt het ideaal voor groepsactiviteiten: de bewoners kunnen gezellig in een kringetje om het scherm zitten, terwijl jij de activiteit begeleidt. Plat kan het kantelbare scherm dan weer gebruikt worden voor gezamenlijke spelletjes. Het biedt net wat meer flexibiliteit.”
Maar om welk model het ook gaat, een belangrijk effect van de tafel is dat bewoners gestimuleerd worden om te reageren. “Je merkt dat mensen die normaal stil zijn, aan de tafel toch ineens iets zeggen of lachen. Dat is zo bijzonder. Juist bij mensen met wie contact anders lastig is, kun je met de BelevenisTafel iets bereiken. Dat maakt ‘m heel waardevol.”
Samen actief, samen beleven