SLIEDRECHT ,,Van een mooi bord … ?” Afwachtend kijkt verzorgende Diane Tromp de huiskamer van de dagbesteding van Seniorenhuys De Schalm rond. ,,Wat komt daarna?” Eerst klinkt er alleen wat gemompel aan de tafel waar zo’n vijftien ouderen koffie drinken, een krant lezen, een woordzoeker proberen op te lossen of wat bladeren in een magazine. Dan staat een vrouw op om de kaartjes op de belevenistafel met elkaar te verbinden. ,,… kun je niet eten.” Met haar handen plat op het scherm trekt ze de kaartjes naar elkaar toe. Het eerste punt is verdiend.
,,Het is belangrijk dat de hersenen van mensen met dementie geprikkeld blijven”, licht Nellie van Sinttruije toe. In april 2020 richtte ze De Schalm op, een dagbesteding voor mensen met dementie en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. ,,We hebben hier verschillende groepen, waardoor we heel gericht activiteiten kunnen aanbieden”, gaat ze verder.
,,Je ziet vaak dat ouderen met geheugenproblemen thuis vaker in slaap vallen. Door ze hier op de dagbesteding te prikkelen, blijven ze overdag wakker en slapen ze ‘s nachts beter. Voor mantelzorgers kan dat een grote ontlasting zijn. Onderzoeken wijzen bovendien uit dat het prikkelen van het brein geheugenproblemen kan vertragen.”
Dat betekent overigens niet dat de bezoekers van de dagbesteding in Sliedrecht de hele dag spelletjes met elkaar moeten spelen. ,,Prikkels ontstaan al als je in een andere omgeving bent of naar gesprekken van anderen luistert. Eigenlijk alles waar we onze zintuigen voor nodig hebben, zorgt voor prikkels. Mensen die hier voor het eerst komen, voelen soms de behoefte om te benadrukken dat ze niet van spelletjes houden. Maar alleen al het luisteren en kijken naar anderen die een spelletje spelen, zorgt voor prikkels. Je ziet dat met de BelevenisTafel. Mensen die eerst nauwelijks reageren op het verbinden van de spreekwoorden, zingen ineens wel mee als er een liedje uit de speakers klinkt dat ze kennen. Ze horen dus echt wel wat er gebeurt.”
Alsof het zo heeft moeten zijn, begint een man aan de tafel mee te zingen als er muziek uit de BelevenisTafel klinkt. Hij kent een groot deel van de tekst van ‘God only knows’. Bij ‘Heb je even voor mij’ beperkt hij zich tot fluiten, maar anderen aan tafel zingen de tekst zonder problemen mee en er zijn maar weinig bezoekers die stil op hun stoel blijven zitten. De muziek roept duidelijk iets van herkenning op. ,,Die herkenning is heel fijn voor ze”, verduidelijkt Nellie. ,,Iedere dag geconfronteerd worden met dingen die je niet meer weet, is heel verdrietig. Dan zorgen dit soort activiteiten juist voor een geluksmoment.”
Dit artikel is overgenomen uit het online dagblad Het Kompas, Sliedrecht. Wil je het hele verhaal lezen, klik dan hier.