Het Experimenteerhuis in Zoetermeer is dé plek waar studenten, zorgprofessionals en cliënten op een laagdrempelige manier kennismaken met de nieuwste zorgtechnologieën. In deze levensechte leeromgeving kunnen innovatieve hulpmiddelen worden getest in een praktijkgerichte setting. Het is niet alleen een plek waar zorg en technologie samenkomen, maar ook waar de zorgprofessionals van de toekomst leren hoe innovaties het verschil maken. Projectleider Arianne Riedijk: “Studenten spelen een cruciale rol in de verspreiding en toepassing van zorgtechnologie in de praktijk.”
Het Experimenteerhuis, onderdeel van het CIV Welzijn & Zorg, biedt een dynamische leeromgeving waar studenten, zorgprofessionals en cliënten zorgtechnologie in de praktijk ervaren en testen. Ondertussen trekt de Expobike de wijk in om innovaties dichter bij de mensen te brengen en kennis te delen. Deze vernieuwende aanpak blijft niet onopgemerkt: op 13 maart jl. werd het bekroond met de prestigieuze Koplopersprijs van het ministerie van VWS. Een prachtige erkenning voor het werk dat hier wordt verricht om zorgtechnologie toegankelijk en toepasbaar te maken.
Arianne Riedijk, projectleider van Het Experimenteerhuis en docent mboRijnland, vertelt: “Wij zijn een kenniscommunity. We delen kennis over zorgtechnologie en innovatie op twee manieren: hoe technologie zorgprofessionals ondersteunt in hun werk én hoe het de zelfredzaamheid van cliënten vergroot.”
De BelevenisTafel werkt als een magneet op de bezoekers van het Experimenteerhuis. Arianne: “Sinds hij er staat, is er meer dynamiek op de vloer.”
Een van de meest geliefde innovaties in Het Experimenteerhuis is de BelevenisTafel, die voor veel studenten en zorgmedewerkers bijzonder interessant is om uit te proberen. “Sinds de BelevenisTafel bij ons staat, merken we echt meer dynamiek op de vloer. Studenten en professionals uit het werkveld vinden het een fascinerende innovatie om te ontdekken. Mensen worden er als vanzelf naartoe worden getrokken om er spontaan mee aan de slag gaan. Dat is heel bijzonder, want niet veel middelen bieden de mogelijkheid om er zelf zó actief mee aan de slag te gaan. De tafel is absoluut het meest interactieve hulpmiddel dat we momenteel hebben. Je kunt niet alleen samen naar iets kijken, maar vooral samen iets doen. Precies dat maakt ‘m zo krachtig.“
“Wat de BelevenisTafel ook zo uniek maakt, is de manier waarop gebruikers zelf ontdekken hoe het werkt,” meent Arianne. “Je hoeft er geen uitgebreide uitleg bij te geven. Bezoekers tikken en swipen op het scherm en komen er al doende achter hoe een spel werkt. Zo ontstaat er vanzelf interactie en samenwerking, en voor je het weet, raken mensen met elkaar in gesprek. Dat vind ik altijd prachtig om te zien.”
Mensen raken snel met elkaar in gesprek aan de BelevenisTafel. Ook wakkert hij een gezond stukje competitie aan, zoals in de video is te zien!
Een belangrijk aspect van Het Experimenteerhuis is dat studenten actief bijdragen aan de verspreiding van kennis over zorgtechnologie. “Onze BOL- en BBL-studenten maken hier kennis met verschillende hulpmiddelen en nemen die ervaring mee het werkveld in. Zo helpen ze bij de implementatie van nieuwe technologieën en trainen ze hun collega’s,” zegt Riedijk. “Dat werkt als een aanstekelijk vuurtje, vooral als ze een examen in zorgtechnologie doen. Dan mogen ze een hulpmiddel lenen en meenemen naar hun stage of werkplek om het daar in te zetten.”
Om nieuwe zorgtechnologie echt te laten leven, is het belangrijk dat mensen zelf ervaren hoe het werkt. “Daarom organiseren we Klep Lunches en Klep Koffie, waarbij KLEP staat voor Kijken, Leren, Ervaren en Proberen,” vertelt Arianne. “Mensen kunnen gewoon binnenlopen, we leggen de middelen uit en daarna mogen ze ermee aan de slag. We geven ze kleine opdrachtjes mee: denk na over het doel, de doelgroep en de voordelen van het middel. Zo gaan ze er echt actief mee aan de slag.”
“Daarom zijn we ook zo blij met de BelevenisTafel, want die zorgt echt voor interactie. Er gebeurt iets, mensen denken na en gaan in gesprek. En je ziet ook dat medewerkers en studenten er meteen een casus bij bedenken: Voor welke cliënt zou dit nu ondersteunend kunnen zijn? Dat stimuleren we ook: Bedenk nu eens iemand bij wie dit zou passen. En dat gebeurt ook echt. Als je op die manier vanuit casuïstiek gaat leren, dan is dat niet alleen heel mooi, maar ook ontzettend leerzaam.”
Wil je meer weten over activiteiten van het Experimenteerhuis? Bekijk dan hun agenda. Ben je niet in de gelegenheid om een bezoekje te brengen aan het huis, maar wil je wél de BelevenisTafel uitproberen? Vraag dan een proefplaatsing of demo aan!
Samen actief, samen beleven