BelevenisTafel Gehandicaptenzorg

De BelevenisTafel bij Pluryn De Winckelsteegh

De BelevenisTafel bij Pluryn De Winckelsteegh

Monique Saat is persoonlijk begeleider bij Pluryn De Winckelsteegh in Nijmegen. Ze werkt graag met de BelevenisTafel. “Wat voor ons heel belangrijk is de saamhorigheid die de tafel brengt. Dat de bewoners samen aan de tafel zitten en samen iets aan het doen zijn. Ook is het mooi, dat ze door de tafel zelfstandig bezig kunnen zijn. Dat ze zelf de regie hebben. Dát geeft veel meerwaarde.”

De groep waar Monique mee werkt, bestaat uit 10 cliënten in de leeftijd van 5 tot 35 jaar met een ernstige meervoudige beperking, en een aantal logees die thuis wonen en af en toe komen logeren.

In de Winckelsteegh wordt gewerkt met integrale teams die wonen en dagbesteding combineren. Dit betekent dat de begeleiders die ’s ochtends helpen met wassen, aankleden en eten, meegaan naar de dagactiviteiten. Monique: “De cliënt heeft de hele dag dezelfde mensen om zich heen. Dat is erg prettig en geeft rust.”

De BelevenisTafel is een mooi middel om onze bewoners bij elkaar te brengen.”

Het team van begeleiders bestaat uit zo’n twaalftal vaste begeleiders: “Ieder van ons werkt met de BelevenisTafel. Vaak pakken we ‘m er spontaan bij. De BelevenisTafel is namelijk een mooi middel om onze bewoners bij elkaar te brengen. Je ziet dat ze aan de tafel alert zijn en ergens op reageren. Vaak gaan anderen er dan weer bijzitten om te kijken. En dat is winst, want soms kunnen ze best op zichzelf zijn.”

Proefplaatsing BelevenisTafel
Voordat de BelevenisTafel werd aangekocht, kwam hij eerst een week op proef. Monique: “Mijn collega’s kwamen heel enthousiast terug van een workshop met de BelevenisTafel tijdens een EMB-congres. We hebben toen een proefplaatsing aangevraagd en de grote, verrijdbare BelevenisTafel een poosje op onze afdeling gehad. We zagen toen hoe leuk onze bewoners ‘m vonden. Voor iedereen was er wel wat op de tafel te vinden. Zo kon de één al zelf een puzzeltje maken, terwijl de ander het heel leuk vond om alleen de sterretjes aan te raken, of te genieten van de muziek.”

Collega Marga de Klein beaamt: “Toen de BelevenisTafel op proef was, zagen we dat cliënten bewust naar de tafel reden of naar toe liepen, om er actief mee aan de gang te gaan. We merkten gewoon dat er heel veel actie-reactie kwam bij onze cliënten.”

Monique diende na de proefplaatsing meteen een plan in bij de fondsenwerving van Pluryn. Bewust is er toen gekozen voor de draagbare variant van de BelevenisTafel, de BelevenisTafel Moby met 27 inch scherm. “We wilden een model dat je makkelijk kon dragen en zo mee kon nemen naar een andere groep.”

Actie-reactie
Vooral de actie-reactie spellen op de BelevenisTafel zijn bij de bewoners erg populair. Marga: “Op het moment dat ze met hun vinger op het scherm tikken, kunnen ze bijvoorbeeld ballonnen kapot knallen. Ze reageren dan heel goed op de geluiden die ze erbij horen.” Ook de muziek op de BelevenisTafel is erg geliefd. Volgens Monique zijn ze helemaal dol op de kinderliedjes: “En grappig genoeg zijn ook de oudere liedjes van Doris Day en zo favoriet. Dit zou je misschien niet verwachten, omdat het zo’n jonge groep is.”

Beleef

de

BelevenisTafel

bij u

op locatie

Meld u hier aan om de BelevenisTafel te ervaren

Ontvang het laatste nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zorg

Een prachtige ondersteuning in uw zorg voor meer welzijn, beleving en ontspanning.

Zorg

Beleef het hier

Museum

Een interactieve ontdekkingstocht door uw museum. Leerzaam, maar vooral leuk!

Museum

Beleef het hier

Bibliotheek

Op speelse wijze leren en ervaren. Een ontmoetingsplek in uw bibliotheek.

Bibliotheek

Beleef het hier