belevenistafeldezellingenderoo

Marlinda Weevers: “De BelevenisTafel verveelt nooit.”

Marlinda Weevers: “De BelevenisTafel verveelt nooit.”

De bewoners van De Zellingen De Roo in Capelle aan den IJssel kunnen geen genoeg krijgen van de quiz ‘Vraag Maar Raak’ op de BelevenisTafel. Marlinda Weevers, activiteitenbegeleider op de PG-afdeling: “De quiz heeft allerlei thema’s, zoals politiek, muziek en vrije tijd, waaruit de bewoners quizvragen kunnen kiezen. We spelen de quiz vaak wel zo’n 1,5 uur en als we er dan mee stoppen, volgt steevast de vraag wanneer we het weer gaan spelen.

Marlinda: “De quiz doen we meestal met een behoorlijke groep eromheen en wordt als erg leuk ervaren. De bewoners kiezen om beurten een quizvraag die ik dan voorlees. Je merkt dat de antwoorden dan op het puntje van hun tong liggen. Soms staan ze van zichzelf te kijken als ze de vraag goed beantwoorden. Dat is prachtig om te zien.”

Aandacht voor elkaar
Op de PG-afdeling van de Zellingen De Roo ontmoeten de ouderen – die allen een vorm van dementie hebben – elkaar in een centrale ruimte. Bewoners kunnen op dit plein een kop koffie drinken, televisie kijken, luisteren naar muziek of meedoen aan diverse gezamenlijke activiteiten. Marlinda pakt de BelevenisTafel er vaak bij om een prettige sfeer neer te zetten: “Mensen zijn gelukkig, als je zo met ze bezig bent. Je ziet dat ze blij zijn en het naar hun zin hebben. Dat is wat de aandacht met hen doet, want oprechte aandacht is natuurlijk altijd fijn. Of het nu om een kletspraatje tijdens het wassen gaat, of een gezamenlijk spelletje op de BelevenisTafel. Het gaat erom dat mensen zich gehoord en gezien voelen.”


Spelenderwijs ontdekken
“Toen de BelevenisTafel geleverd werd, nu alweer zo’n 1,5 jaar geleden, kregen we er een heldere uitleg bij. Daarna zijn we de tafel gewoon gaan uitproberen met de bewoners erbij. Door op de pictogrammen te klikken, ontdekten we spelenderwijs wat er allemaal op zit. De tafel verveelt nooit: nog steeds komen we nieuwe dingen tegen.”

Marlinda zet de BelevenisTafel elke week wel in om een gezellige, verbindende activiteit aan te bieden. “Ik ben er zelf niet heel de week en daarom ben ik mijn collega’s gaan coachen om de tafel ook te gebruiken. Ik leg altijd aan hen uit dat er weinig verkeerd kan gaan met de tafel en dat ze gewoon de pictogrammen moeten uitproberen. Dit heeft tot nu toe een goed gevolg: de BelevenisTafel wordt steeds vaker gepakt om een activiteit met de bewoners te doen. Erg leuk vind ik het om te horen dat mijn collega’s ook positieve ervaringen met de tafel hebben.”

Nieuwe generatie
De praatplaten, met voorwerpen uit het verleden, zijn in de Zellingen erg populair. “We zetten de BelevenisTafel dan rechtop en gebruiken hem als een soort schoolbord. Als de dames dan een foto zien van een snijbonenmolen, komen de herinneringen aan vroeger fris in het geheugen. Dan vertellen ze dat de meisjes aan tafel zaten om te helpen, terwijl de jongens lekker mochten spelen. Dan hoor ik dat ze het helemaal niet leuk vonden dat de broers dan niks hoefden te doen.”

Marlinda: “Je ziet dat er nu langzamerhand een nieuwe generatie bij ons komt wonen. Zo krijg je steeds meer verhalen te horen van mensen die zelf een televisie in huis hadden en er niet meer voor naar de buren hoefden.” Ook aan de muziek die er op de BelevenisTafel wordt beluisterd, merkt Marlinda dat de bewoners in een andere tijd zijn opgegroeid. “De jaren zestig en zeventig raken meer in. Mensen luisteren meer naar Blue Diamonds, Queen, de Rolling Stones en de Beatles.”

Beleef

de

BelevenisTafel

bij u

op locatie

Meld u hier aan om de BelevenisTafel te ervaren

Ontvang het laatste nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zorg

Een prachtige ondersteuning in uw zorg voor meer welzijn, beleving en ontspanning.

Zorg

Beleef het hier

Museum

Een interactieve ontdekkingstocht door uw museum. Leerzaam, maar vooral leuk!

Museum

Beleef het hier

Bibliotheek

Op speelse wijze leren en ervaren. Een ontmoetingsplek in uw bibliotheek.

Bibliotheek

Beleef het hier