BelevenisTafel Bibliotheek Veldhoven

Imke Duijf: “De mogelijkheden van de BelevenisTafel zijn eindeloos.”

Imke Duijf: “De mogelijkheden van de BelevenisTafel zijn eindeloos.”

In Bibliotheek Veldhoven komt de geschiedenis van 100 jaar Veldhoven op de BelevenisTafel tot leven. Projectcoördinator Imke Duijf: “Foto’s van oude volksfeesten kun je op de touchtafel heel mooi inzoomen. Zo kun je bij een oude zwart-wit foto van een groot publiek goed kijken of je nog iemand herkent.”

Ter gelegenheid van 100 jaar Veldhoven is de BelevenisTafel aan Bibliotheek Veldhoven geschonken door het comité Veldhoven 100. De kantelbare tafel met ingebouwde touchscreen moest toen nog wel van content voorzien worden. Imke: “We hebben nauw samengewerkt met Museum ’t Oude Slot en Erfgoedhuis Veldhoven. Samen zijn we erin geslaagd de geschiedenis van Veldhoven levendig te maken op de BelevenisTafel.”

Luister naar het interview met de werkgroep.

Digitaliseren van historische foto’s
Een half jaar lang werkte een enthousiaste werkgroep aan de vulling van de interactieve touchtafel. Imke: “We zijn erg blij met al het beeldmateriaal dat we gekregen hebben. Zo ontvingen we veel historische foto’s uit de archieven van erfgoedverenigingen en de gemeente. Daarnaast had het museum een hele rijke collectie aan beelden, waaronder veel volksprenten.”

BelevenisTafel Bibliotheek Veldhoven

Rob Smetsers, programmeur activiteiten bij de bibliotheek: “De bibliotheek werkte al samen met de heemkundekringen, dus die lijntjes waren er al. En dan is het een kwestie van gewoon bellen en vragen of iemand het leuk zou vinden mee te helpen.” Voordat ze het wisten hadden Rob en Imke een werkgroep bij elkaar. Rob: “Het mooie was dat een aantal mensen uit de werkgroep ook toegang had tot heel veel beeldmateriaal, want dat is natuurlijk erg belangrijk. Toen konden we gaan kiezen: welke thema’s kiezen we, welke foto’s selecteren we.”

Historie tot leven
Op welke manier zou de historie van Veldhoven het beste tot leven gebracht kunnen worden op de BelevenisTafel? Deze vraag van de werkgroep werd ruimschoots beantwoord tijdens een uitgebreide demonstratie van de BelevenisTafel in de bibliotheek. Tijdens de demonstratie kreeg de werkgroep te zien hoe de historie gepresenteerd kon worden. Tevens werden de eenvoudige programma’s TipTileMaker en MapMaker uitgelegd. Rob: “En zo ga je dan samen iets bouwen.”

Bezoekers van de bibliotheek kunnen nu op de touchscreen tafel zelfstandig struinen door een grote selectie historische foto’s en informatie over Veldhoven. Denk hierbij aan beeldmateriaal van de verschillende wijken, feesten en markante gebouwen door de jaren heen. Imke: “De BelevenisTafel werkt heel intuïtief. Als je er mee bezig bent, gaat de bediening ervan helemaal vanzelf.”

Nieuwe content op de touchtafel
De werkgroep heeft nog volop plannen voor de toekomst. Imke: “De mogelijkheden van de touchtafel zijn eindeloos. We kunnen nog zoveel uitbreiden en toevoegen. Zo kan er nog muzikale ondersteuning bij de foto’s komen of videomateriaal.” De werkgroep blijft voorlopig druk aan de gang om de Belevenistafel levendig te houden, zodat er steeds iets nieuws op de touchtafel te zien is. Imke: “We zien graag dat Veldhovenaren aan die vernieuwing bijdragen. Bijvoorbeeld een vereniging die een jubileum viert en haar geschiedenis zichtbaar wil maken op de touchtafel.”

Beleef

de

BelevenisTafel

bij u

op locatie

Meld u hier aan om de BelevenisTafel te ervaren

Ontvang het laatste nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zorg

Een prachtige ondersteuning in uw zorg voor meer welzijn, beleving en ontspanning.

Zorg

Beleef het hier

Museum

Een interactieve ontdekkingstocht door uw museum. Leerzaam, maar vooral leuk!

Museum

Beleef het hier

Bibliotheek

Op speelse wijze leren en ervaren. Een ontmoetingsplek in uw bibliotheek.

Bibliotheek

Beleef het hier