Niemand heeft zin om het wiel opnieuw uit te vinden, toch? Zeker als het gaat om het inzetten van zorgtechnologie, is efficiëntie van groot belang. Daarom hebben steeds meer zorgorganisaties hun eigen uitleenservice, waarbij hun collega’s digitale hulpmiddelen zoals de BelevenisTafel uitgebreid kunnen testen. Deze maand vertelt ASVZ Eureka hoe je hiermee een wereld van verschil maakt!
Sebastiaan Ten Hove is strategisch innovatieadviseur bij gehandicaptenorganisatie ASVZ, waar hij met passie werkt aan het ontwikkelen en implementeren van strategieën om zorgtechnologie op een effectieve manier in te zetten. Zijn rol is één van de drijvende krachten achter betere en efficiëntere zorg, zowel voor vandaag als morgen. “Ik ben eigenlijk een spin in het web binnen onze organisatie,” vertelt hij enthousiast. “Ik houd me niet alleen bezig met alles wat met zorgtechnologie op de korte termijn te maken heeft, maar werk ook aan het uitzetten van strategische lijnen die de weg vrijmaken voor toekomstige innovaties.”
Niet blind staren op technologie
Door strategisch te innoveren kan ASVZ beter inspelen op veranderende zorgbehoeften en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. “We kijken hoe we toekomstige uitdagingen, zoals het groeiende arbeidstekort, op de beste manier het hoofd kunnen bieden. Zetten we maximaal in op hybride zorg – waarbij we een combinatie van fysieke zorg en digitale middelen maken? Of kiezen we voor een andere oplossing? Het is een uitdagende puzzel waarbij een duidelijke visie voor ogen hebben essentieel is”.
Zorgtechnologie speelt volgens Sebastiaan een belangrijke rol bij het oplossen van pittige vraagstukken in de zorg. “Tegelijkertijd moet je je als organisatie niet blind staren op technologie. Het draait immers vooral om sociale innovatie; hoe gaan we het werk in de zorg anders organiseren? Technologie is daarbij een hulpmiddel, maar speelt zeker niet de hoofdrol. Het draait om de samenwerking tussen zorgmedewerkers, andere medewerkers en technologie.”
Of je nu een proefplaatsing aanvraagt of kiest voor de uitleenservice, de BelevenisTafel uitproberen is altijd een goed idee!
Uitleenservice Eureka
“Innoveren doe je op verschillende tijdsniveaus,” vervolgt Sebastiaan. “Voor de korte termijn is onze uitleenservice Eureka erg belangrijk. We delen met deze service de kennis en ervaring rondom de technologische middelen die er op dit moment al zijn. Iedereen binnen de organisatie kan de spullen lenen voor een maand om ze uitgebreid te testen. Op die manier raken onze medewerkers ook steeds beter gewend aan zorgtechnologie.”
De BelevenisTafel is één van +/- 150 digitale middelen die bij Eureka geleend kunnen worden. “Een voorwaarde voor een product in de uitleen is dat het duurzaam moet zijn, want als iets vaak verpakt, vervoerd en gebruikt wordt, mag het niet te fragiel of kwetsbaar zijn. Een andere voorwaarde is dat het product moet bijdragen aan meer beleving, bijvoorbeeld door aan te moedigen tot gezamenlijke activiteiten, meer beweging, of het verbeteren van communicatie en interactie. De BelevenisTafel voldoet aan beide voorwaarden.”
Uitleenservice? Begin klein, denk groot
Eureka bestaat reeds zes jaar en iedereen weet de uitleenservice inmiddels te vinden. “We proberen op allerlei manieren bekendheid te vergaren. Zo zijn we een vast onderdeel van alle introductieprogramma’s voor nieuwe werknemers, geven we gastlessen, staan we op allerlei innovatiemarkten en braderieën, publiceren we nieuwsbrieven op het intranet en verspreiden we kennis omtrent zorgtechnologie via een grote pool van digimaatjes. En iedereen is natuurlijk ook welkom om contact met ons op te nemen met een bepaalde hulpvraag.”
Heeft Sebastiaan nog een tip voor organisaties die nog geen uitleenservice hebben, maar er wel een willen opzetten? “Begin klein, met een paar producten en een team van mensen die zich willen verdiepen in de materie. Zet de eerste stap en laat de spullen desnoods ophalen, dat is makkelijker te organiseren. Zorg er wel voor dat je de steun hebt van het management en de Raad van Bestuur. Want als je van plan bent om de service op te schalen, moet je rekening houden met bijkomende kosten. Er is budget nodig, en zelfs als je klein begint, moet het project een lange adem hebben en draagvlak hebben binnen het bestuur.”