In Streekmuseum Goeree-Overflakkee zorgen meerdere touchscreens van de BelevenisTafel voor een afwisselend en interactief bezoek. Bestuurslid Bertrand van den Boogert: “We zochten naar een middel om de jeugd aan te spreken. Dat werd de BelevenisTafel.”
Nieuw elan
In het Sommelsdijkse streekmuseum wordt op een leuke en leerzame manier de eilandhistorie ontdekt. Negentien verschillende afdelingen in het museum hebben allemaal een eigen thema. Je proeft er de sfeer van lang vervlogen tijden.
Bertrand: “Het Streekmuseum is een museum met veel dingen die je eigenlijk niet aan mag raken. Een aantal jaren geleden stelden we onszelf daarom de vraag: hoe kunnen we nu nieuw elan aan het museum geven? Het liefst met iets wat aanspreekt bij de jeugd? Dus niet alleen meer het ouderwetse kijken, maar ook het zien, voelen en beleven.”
Meerdere touchscreens voor interactieve beleving
Na een kort onderzoek kwam het Streekmuseum uit bij de BelevenisTafel. Er werd gekozen voor enkele wandschermen van verschillend formaat, een touchscreentafel en een informatiezuil.
Bertrand: “Het Streekmuseum is een 17e eeuws pand met 19 verschillende afdelingen. Niet alles staat hier even recht. Voor de mensen van de BelevenisTafel was dat geen probleem. Zij hebben een groot wandscherm met omtimmering weggewerkt in de wand, zodat deze ook echt aansluit bij ons als museum.”
Social & serious games op de touchtafel
Leven en overleven met het water staat in het museum centraal. Als bezoeker krijg je een levensechte indruk van de Watersnoodramp van 1953, die ook op Goeree voor honderden slachtoffers zorgde. Bertrand: “De Watersnoodramp is een belangrijk item bij ons, dus daar hebben we diverse applicaties voor laten maken voor op de touchscreentafel.”
Bertrand: “We hebben de BelevenisTafel nu zo’n vijf jaar en hij blijft in ontwikkeling. Elke keer denken we weer: wat zouden we nu nog eens kunnen doen met de tafel? Zo hebben we samen met het team van de BelevenisTafel hebben een stuk of acht spellen ontwikkeld. Bijvoorbeeld het scheldnamen-spel, waarbij je moet zoeken bij welk dorp een scheldnaam hoort. Ook hebben we een spelletje met dialect uit de streek en dan is het mooi is dat je per item geluidsfragmenten aan de spelletjes kunt toevoegen.”
Speciale game over schateiland Goeree-Overflakkee
Bijzonder is de serious game De Muntschat, over de grootste nationale laatmiddeleeuwse schatvondst ooit. Het verhaal van de schat wordt verteld met een grote interactieve plaat die is voorzien van allerlei klikpunten. Bertrand: “We kwamen erachter dat je met MapMaker – de functionaliteit waarmee je interactieve kaarten kunt maken – eigenlijk helemaal los mee kunt gaan. Je hoeft je niet te beperken tot landkaarten, maar je kunt aan allerlei afbeeldingen klikpunten toevoegen.”
Volgens Bertrand is het een valkuil om te veel informatie op één scherm te laten draaien. Op sommige schermen is bewust gekozen voor maar één interactieve presentatie, terwijl er op andere meerdere applicaties te zien zijn. “Het is beter om je wat in te houden, want de spanningsboog van een bezoeker is niet zo lang. Ook zetten we een deel van de applicaties soms uit, bijvoorbeeld als we een bepaalde doelgroep op bezoek hebben.”