Dinorama is de nieuwe, permanente tentoonstelling van De wereld van Kina, het razend populaire natuurmuseum voor kinderen en jongeren in Gent. De expo biedt een boeiende kijk in de verdwenen wereld van de dinosaurussen. Educatief medewerker Anne Cockaerts: “We laten ervaren hoe het leven op aarde was, lang voordat wij mensen er waren.”
Dino-eieren, pootafdrukken, authentieke botten, levensgrote replica’s van dinosauriërs en nog veel meer. In De wereld van Kina: Het Huis is de nieuwe, permanente tentoonstelling één en al belevenis. Kinderen kunnen zich helemaal onderdompelen in de wereld van miljoenen jaren geleden en spelenderwijs leren over dino’s. Educatief medewerker Anne Cockaerts: “Met de tentoonstelling laten we kinderen ervaren hoe het leven op aarde was, lang voordat wij mensen er waren.”
Dinorama wordt sinds de opening op 22 oktober druk bezocht. “Kinderen vinden de tentoonstelling fantastisch. Maar ook ouders komen veel nieuws te weten. De expo gaat bovendien over veel meer dan dinosauriërs. Welke dieren zwommen in de zeeën? Welke reptielen waren er? Wat aten de dieren en hoe weten we dat allemaal?”
In Dinorama maak je kennis met de grote, zwevende oervogels, de reusachtige zwemmende waterbeesten en de gigantische landdinosauriërs. Foto’s: Stad Gent.
Interactie & beleving
Natuurmuseum ‘De wereld van Kina’ staat bekend om zijn interactieve tentoonstellingen op kindermaat en ook bij Dinorama worden bezoekers actief bij de ervaring betrokken. “Kinderen kunnen luisteren naar dinogeluiden, hun voetafdruk vergelijken met die van een T. rex of een dinospel spelen op de touch-schermen,” zegt Anne. “Wat heel erg opvalt is dat ze in het doe-deel van de tentoonstelling bijzonder kalm zijn; ze rennen niet rond maar maken alle spelletjes heel gefocust. Spelenderwijs komen ze ondertussen van alles te weten, zoals het feit dat niet alle dieren zijn uitgestorven na de meteorietinslag. Denk maar aan de krokodillen en vogels, die nog steeds voortleven.”
De educatieve spelletjes op de schermen weten de jonge bezoekers goed te vinden. “Bij één spel wordt elk juist antwoord beloond met een stukje van een opgegraven skelet. Op een ander scherm kan je de structuur en de kleur van een voorhistorisch dier invullen. Voor de jongsten is er onder meer een leuk schaduwspel. Om de dialoog tussen begeleiders en jonge bezoekers te stimuleren zijn er, los van de computerschermen, nog 15 fiches met info over voorhistorische dieren en spelelementen die iets te maken hebben met de voorhistorische dieren.”
Voordat de bezoekers al swipend en spelend leren over de dino’s, gaat er heel wat werk aan vooraf. Foto’s: Stad Gent.
Vlotte samenwerking met de BelevenisTafel
Het volledige concept van Dinorama is van a tot z in het museum uitgedacht. Vormgever Chantal Vermassen: “Het Dinorama-team bedacht de ideeën en leverde concrete stappenplannen voor elk spel. Daarna namen de experts van de BelevenisTafel die plannen over en toverden ze om tot soepel draaiende programma’s. Zo kwamen de educatieve spellen op de touchscreens tot leven.”
“De samenwerking verliep uitstekend. Gezien onze gezamenlijke projecten voor eerdere tentoonstellingen, waren we al vertrouwd met elkaars werkwijze. De mensen van de BelevenisTafel hebben consequent rekening gehouden met onze wensen. Wanneer bepaalde zaken moeilijk te realiseren waren, zijn we in gesprek gegaan en er altijd in geslaagd om tot goede oplossingen te komen. Zo is alles zeer vlot verlopen.”
De BelevenisTafel
Interactief op ontdekking