activiteiten met ouderen op dagbesteding

Dagbesteding activiteiten: welke kies je?

Luisteren naar muziek, tuinieren, een keertje naar theater of samen een spelletje doen. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van dagbesteding in een zorginstelling. Vind jij het altijd even makkelijk om een activiteit te vinden die aansluit bij de interesses van alle bewoners of bezoekers van de dagbesteding? Of kun je wel wat inspiratie gebruiken? Wij zetten wij hier enkele ontspannende, creatieve en stimulerende dagactiviteiten voor je op een rij!

Leuke activiteiten voor ouderen

In de ouderenzorg probeer je natuurlijk aan te sluiten bij de persoonlijke behoeften van de bewoners of bezoekers van het dagbestedingscentrum. Je neemt de levensgeschiedenis, capaciteiten en wensen van bewoners als uitgangspunt. 

Op die manier kun je zorgen voor een gevarieerde dagbesteding die helemaal is afgestemd op de individuele behoeften van de deelnemers.  

Of het nu om Bingo, Mens Erger Je Niet of een potje pesten gaat, spelletjes zijn een aangename activiteit op een dagbestedingscentrum. Een beetje vriendschappelijke competitie helpt bij het maken van onderling contact. 

Het doelbewust ophalen van positieve herinneringen aan het (verre) verleden, is een zinvolle activiteit voor ouderen met dementie. Je neemt ze als het ware mee naar vroeger: naar tijden, plaatsen, mensen, gebeurtenissen die prettige gevoelens oproepen. 

Voor de meeste mensen geldt dat zij zich na het bewegen veel beter voelen. Dit heeft ermee te maken dat tijdens het bewegen de stof ‘endorfine’ in de hersenen wordt aangemaakt. Bewegingsactiviteiten zoals zachte yoga en tai chi kunnen senioren helpen te ontspannen en op een prettige manier te bewegen.

Veel oudere volwassenen waarderen de tijd en vrijheid om nieuwe creativiteit aan te boren, bijvoorbeeld door te schilderen, kaarten te ontwerpen of kunstwerken van glas of hout te maken. Samen aan de slag met een creatieve opdracht helpt bovendien enorm bij het maken van contact met anderen.

In de afgelopen jaren is een reeks van onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat wandelen voor ouderen heel belangrijk is. Een wandeling draagt bij aan de opbouw van het vitamine D gehalte. Daarnaast helpt een wandeling bij het tegengaan van geheugenverlies. Twee maal per week een uurtje wandelen heeft duidelijke effecten op de geheugencapaciteit. Natuurlijk doet ook de buitenlucht velen goed!

Voor een oudere die van het buitenleven houdt, is tuinieren een ideale optie. Zelfs als iemand niet de fysieke kracht en behendigheid meer heeft voor wat moeilijker tuinactiviteiten, zijn er altijd basistaken zoals zaaien en water geven. Je kunt van alles verzorgen, van bloemen en struiken tot kruiden, fruit en groenten.

Puzzelen is een geschikte activiteit op de dagbesteding, omdat mensen er samen aan kunnen werken zonder druk of verwachting om te presteren.

Houdt een bewoner of bezoeker nieuwe dingen leren? Of is hij of zij van het academische type? Geef deze persoon de kans om deel te nemen aan een lezingen of cursus. Dit is een uitstekende manier om mentale alertheid en betrokkenheid te behouden.

Er is steeds meer bewijs dat kunst en cultuur bijdragen bij zingeving, zelfvertrouwen en welbevinden van ouderen. Een museum bezoeken of samen naar kunstwerken kijken is dan ook een zinvolle activiteit. Het Onvergetelijk Museum is een bijzonder project voor ouderen met dementie. 

Een boek lezen kun je alleen, maar hoe fijn is het om samen een boek te bespreken in een boekenclubsetting? Dit is een fantastische manier voor oudere lezers om hun mening te uiten en sociaal betrokken te zijn.

Voor ouderen met dementie kan sorteren van een fijne bezigheid zijn. Sorteren houdt in dat soortgelijke voorwerpen worden opgepakt en op stapels worden geplaatst of in bakjes worden gedaan. Denk aan het sorteren van kleurpotloden of knopen. Lukt een kaartspel spelen niet meer, dan wordt er wellicht wel plezier beleefd in het sorteren van speelkaarten.

Koken en bakken, alleen of samen, kan een leuke en stimulerende activiteit op de dagbesteding. Betrek de ouderen bij het plannen, bereiden, koken, bakken en serveren van maaltijden. Dit kunnen eenvoudige recepten zijn voor koekjes of pannenkoeken of complexere menu’s die meer vaardigheid en vindingrijkheid in de keuken vereisen.  

Muziek blijkt bijzonder goed te werken bij mensen met dementie, maar eigenlijk is muziek iets waar de meeste mensen van genieten. Vaak brengt de muziek waar iemand in zijn of haar jeugd naar luisterde veel herinneringen naar boven. Meezingers of muziekuitvoeringen zorgen ook voor een sociale component.

Als een oudere een dierenliefhebber is, kan tijd doorbrengen met een huisdieren een zeer geliefde activiteit zijn. Van honden en katten tot vissen en vogels, er is zoveel te winnen door ouderen de kans te geven om contact te maken met dieren. Onderzoek heeft aangetoond dat dit kan helpen om het algehele fysieke en mentale welzijn te verbeteren.

Of het nu om een zwart-wit foto gaat van het bakkertje op de hoek, een klassenfoto uit de jaren zestig of een oude jubileumfoto van het koor, beelden van vroeger halen steevast herinneringen op. Niet zo gek dus dat samen kijken naar foto’s van vroeger een geliefde activiteit is op de dagbesteding.

Veel van bovengenoemde activiteiten zijn te beleven met één handig hulpmiddel: de BelevenisTafel. Muziek luisteren, een spelletje doen, praten over vroeger, kunst bekijken, puzzelen, oude televisiebeelden bekijken, het kan allemaal met dé interactieve touchtafel in de zorg. Door het zeer uitgebreide aanbod aan applicaties is de tafel geschikt voor alle ouderen; van vitale senioren tot ouderen met ernstige geheugenproblematiek

"Met de BelevenisTafel doen de bewoners actief mee. Ze zijn betrokken en blijven meedoen. Je ziet ze lachen, tegen elkaar opgaan bij een spelletje of meezingen met de muziek. De BelevenisTafel verveelt nooit.’"
Monique van Bellinghen
WZC Bethlehem

Creatieve en ontspannende activiteiten gehandicaptenzorg

Binnen de gehandicaptenzorg is er een grote verscheidenheid aan cliëntgroepen. Vanzelfsprekend betekent dit dat er veel verschillende activiteiten kunnen worden aangeboden op het gebied van dagbesteding. Wij geven je hier een overzicht van creatieve en ontspannende activiteiten.  

Dansen is bewegen op muziek. Het is leuk omdat het zo expressief is: iemand die danst kan zijn of haar gevoel ermee uiten. Daarnaast kan iemand tijdens het dansen op een positieve manier contact maken met de ander. Dat is heel waardevol. 
Laat je als activiteitenbegeleider niet tegenhouden door de beperkingen van je cliënt: ook in een rolstoel kun iemand dansen, of liggend op de een matje.

Zelf muziek maken is geweldig. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat muziek maken en beluisteren ervoor zorgt dat mensen een groter empathisch vermogen ontwikkelen. Met een fysieke beperking kan het bespelen van sommige instrumenten lastig zijn. Probeer dus altijd iets te vinden dat aansluit bij de mogelijkheden van je cliënt. Een muziekdocent kan je daarbij helpen. 

Probeer zelf eens te schilderen met je voeten of met een penseel tussen je lippen! Zo krijg je een heel bijzonder resultaat en zie je meteen dat je niet per se je handen hoeft te gebruiken om een schilderij te maken. Kijk op welke manier jouw cliënt in een creatieve flow kan komen. 

 

Net als jij en ik voelen mensen met een beperking diepe voldoening als ze iets zelf hebben gemaakt. Geef hen een eenvoudig maar leuk knutselproject dat ze zonder al te veel hulp kunnen maken. Ook oudere cliënten vinden knutselen erg leuk, zolang het knutselwerkje maar niet te kinderachtig is. Leuke creatieve activiteiten voor volwassenen zijn een stressbal maken, mozaïeken of een insectenhotel of vogelvoeder knutselen.

Voor mensen met een ernstige (meervoudige) beperking gaat het meer om het ervaren dan om het doen. Tastactiviteiten zoals spelen met zand, water en schuim helpen je cliënt zich beter te voelen. Maar je kunt ook spelen met klei of samen speeldeeg maken en beschrijven wat je ziet, voelt, ruikt en aanraakt. 

Kies voor spelletjes waarbij je de regels in een paar tellen kunt uitleggen. Dit kunnen balspelletjes zijn zoals Boccia (een soort jeu de boules met rubberen ballen) of zittend volleybal. Veel bord- en kaartspelletjes zijn ook geschikt voor uren speelplezier. Vereenvoudig de spelregels waar nodig, zodat alleen de kern, de essentie van het spel overblijft. 

Snoezelen – een combinatie van snuffelen en doezelen – is een kalmerende activiteit voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking. Snoezelen prikkelt de belangrijkste zintuigen: het gehoor, het zicht, de reuk, de tast en de smaak. Vaak gebeurt dit in een aparte snoezelkamer met rustgevende muziek, zachte materialen, sfeerverlichting en prettige geuren. 

Muziek brengt mensen nader tot elkaar: als we geraakt worden door dezelfde muziek, zijn we op dat moment gelijk. Vooral zingen is een tovermiddel om mensen met elkaar te verbinden. Probeer liedjes te vinden die aansluiten bij de belevingswereld van je cliënten of laat ze zelf een liedje uitzoeken. 

Een solo-moment tijdens het zingen zorgt ervoor dat iemand zichzelf ‘eens kan tonen’. Ook wordt het vaak leuk gevonden als iemand persoonlijk wordt aangesproken via zang.  

Op de BelevenisTafel voor de gehandicaptenzorg vind je meerdere creatieve applicaties. Denk aan een digitale versie van vingerverven, karaoke of snoezelen met rustgevende natuurbeelden. Bijzonder is het muziekspel Drummen, waarbij zelf muziek gemaakt kan worden. Het tekenspel Draaikunst haalt in iedereen de kunstenaar naar boven. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is de vinger op het scherm te leggen en er ontstaan vanzelf schitterende kunstwerken. 

De BelevenisTafel is er voor elk niveau en elke leeftijd binnen de gehandicaptenzorg, en daarvoor ideaal voor verschillende dagbesteding activiteiten. Er is voor iedereen wel een leuke, ontspannende activiteit te vinden. Van ballontikken en dierengeluiden tot puzzels, memory, bingo, muziek en verkeerspelletjes. 
Spellen hebben aansprekende geluiden, felle kleuren en een eenvoudige interactie. Speciaal voor hen die daar behoefte aan hebben, is er een prikkelarme versie.

"De ene bewoner is dol op muziek, de andere speelt weer liever een spelletje. Het mooie aan de BelevenisTafel is, dat het allemaal in één zit. Je kunt elke keer wel iets leuks aanbieden."
Valerie van den Bosch-de Poel
De Boeier, Philadelphia

Actief met de BelevenisTafel

Dé interactieve speeltafel in de zorg

Dagbesteding activiteiten: welke kies je?

Luisteren naar muziek, tuinieren, een keertje naar theater of samen een spelletje doen. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van dagbesteding in een zorginstelling. Vind jij het altijd even makkelijk om een activiteit te vinden die aansluit bij de interesses van alle bewoners of bezoekers van de dagbesteding? Of kun je wel wat inspiratie gebruiken? Wij zetten wij hier enkele ontspannende, creatieve en stimulerende dagactiviteiten voor je op een rij!

Leuke activiteiten voor ouderen

In de ouderenzorg probeer je natuurlijk aan te sluiten bij de persoonlijke behoeften van de bewoners of bezoekers van het dagbestedingscentrum. Je neemt de levensgeschiedenis, capaciteiten en wensen van bewoners als uitgangspunt. 

Op die manier kun je zorgen voor een gevarieerde dagbesteding die helemaal is afgestemd op de individuele behoeften van de deelnemers.  

Of het nu om Bingo, Mens Erger Je Niet of een potje pesten gaat, spelletjes zijn een aangename activiteit op een dagbestedingscentrum. Een beetje vriendschappelijke competitie helpt bij het maken van onderling contact. 

Het doelbewust ophalen van positieve herinneringen aan het (verre) verleden, is een zinvolle activiteit voor ouderen met dementie. Je neemt ze als het ware mee naar vroeger: naar tijden, plaatsen, mensen, gebeurtenissen die prettige gevoelens oproepen. 

Voor de meeste mensen geldt dat zij zich na het bewegen veel beter voelen. Dit heeft ermee te maken dat tijdens het bewegen de stof ‘endorfine’ in de hersenen wordt aangemaakt. Bewegingsactiviteiten zoals zachte yoga en tai chi kunnen senioren helpen te ontspannen en op een prettige manier te bewegen.

Veel oudere volwassenen waarderen de tijd en vrijheid om nieuwe creativiteit aan te boren, bijvoorbeeld door te schilderen, kaarten te ontwerpen of kunstwerken van glas of hout te maken. Samen aan de slag met een creatieve opdracht helpt bovendien enorm bij het maken van contact met anderen.

In de afgelopen jaren is een reeks van onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat wandelen voor ouderen heel belangrijk is. Een wandeling draagt bij aan de opbouw van het vitamine D gehalte. Daarnaast helpt een wandeling bij het tegengaan van geheugenverlies. Twee maal per week een uurtje wandelen heeft duidelijke effecten op de geheugencapaciteit. Natuurlijk doet ook de buitenlucht velen goed!

Voor een oudere die van het buitenleven houdt, is tuinieren een ideale optie. Zelfs als iemand niet de fysieke kracht en behendigheid meer heeft voor wat moeilijker tuinactiviteiten, zijn er altijd basistaken zoals zaaien en water geven. Je kunt van alles verzorgen, van bloemen en struiken tot kruiden, fruit en groenten.

Puzzelen is een geschikte activiteit op de dagbesteding, omdat mensen er samen aan kunnen werken zonder druk of verwachting om te presteren.

Houdt een bewoner of bezoeker nieuwe dingen leren? Of is hij of zij van het academische type? Geef deze persoon de kans om deel te nemen aan een lezingen of cursus. Dit is een uitstekende manier om mentale alertheid en betrokkenheid te behouden.

Er is steeds meer bewijs dat kunst en cultuur bijdragen bij zingeving, zelfvertrouwen en welbevinden van ouderen. Een museum bezoeken of samen naar kunstwerken kijken is dan ook een zinvolle activiteit. Het Onvergetelijk Museum is een bijzonder project voor ouderen met dementie. 

Een boek lezen kun je alleen, maar hoe fijn is het om samen een boek te bespreken in een boekenclubsetting? Dit is een fantastische manier voor oudere lezers om hun mening te uiten en sociaal betrokken te zijn.

Voor ouderen met dementie kan sorteren van een fijne bezigheid zijn. Sorteren houdt in dat soortgelijke voorwerpen worden opgepakt en op stapels worden geplaatst of in bakjes worden gedaan. Denk aan het sorteren van kleurpotloden of knopen. Lukt een kaartspel spelen niet meer, dan wordt er wellicht wel plezier beleefd in het sorteren van speelkaarten.

Koken en bakken, alleen of samen, kan een leuke en stimulerende activiteit op de dagbesteding. Betrek de ouderen bij het plannen, bereiden, koken, bakken en serveren van maaltijden. Dit kunnen eenvoudige recepten zijn voor koekjes of pannenkoeken of complexere menu’s die meer vaardigheid en vindingrijkheid in de keuken vereisen.  

Muziek blijkt bijzonder goed te werken bij mensen met dementie, maar eigenlijk is muziek iets waar de meeste mensen van genieten. Vaak brengt de muziek waar iemand in zijn of haar jeugd naar luisterde veel herinneringen naar boven. Meezingers of muziekuitvoeringen zorgen ook voor een sociale component.

Als een oudere een dierenliefhebber is, kan tijd doorbrengen met een huisdieren een zeer geliefde activiteit zijn. Van honden en katten tot vissen en vogels, er is zoveel te winnen door ouderen de kans te geven om contact te maken met dieren. Onderzoek heeft aangetoond dat dit kan helpen om het algehele fysieke en mentale welzijn te verbeteren.

Of het nu om een zwart-wit foto gaat van het bakkertje op de hoek, een klassenfoto uit de jaren zestig of een oude jubileumfoto van het koor, beelden van vroeger halen steevast herinneringen op. Niet zo gek dus dat samen kijken naar foto’s van vroeger een geliefde activiteit is op de dagbesteding.

Veel van bovengenoemde activiteiten zijn te beleven met één handig hulpmiddel: de BelevenisTafel. Muziek luisteren, een spelletje doen, praten over vroeger, kunst bekijken, puzzelen, oude televisiebeelden bekijken, het kan allemaal met dé interactieve touchtafel in de zorg. Door het zeer uitgebreide aanbod aan applicaties is de tafel geschikt voor alle ouderen; van vitale senioren tot ouderen met ernstige geheugenproblematiek

"Met de BelevenisTafel doen de bewoners actief mee. Ze zijn betrokken en blijven meedoen. Je ziet ze lachen, tegen elkaar opgaan bij een spelletje of meezingen met de muziek. De BelevenisTafel verveelt nooit.’"
Monique van Bellinghen
WZC Bethlehem

Creatieve en ontspannende activiteiten gehandicaptenzorg

Binnen de gehandicaptenzorg is er een grote verscheidenheid aan cliëntgroepen. Vanzelfsprekend betekent dit dat er veel verschillende activiteiten kunnen worden aangeboden op het gebied van dagbesteding. Wij geven je hier een overzicht van creatieve en ontspannende activiteiten.  

Dansen is bewegen op muziek. Het is leuk omdat het zo expressief is: iemand die danst kan zijn of haar gevoel ermee uiten. Daarnaast kan iemand tijdens het dansen op een positieve manier contact maken met de ander. Dat is heel waardevol. 
Laat je als activiteitenbegeleider niet tegenhouden door de beperkingen van je cliënt: ook in een rolstoel kun iemand dansen, of liggend op de een matje.

Zelf muziek maken is geweldig. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat muziek maken en beluisteren ervoor zorgt dat mensen een groter empathisch vermogen ontwikkelen. Met een fysieke beperking kan het bespelen van sommige instrumenten lastig zijn. Probeer dus altijd iets te vinden dat aansluit bij de mogelijkheden van je cliënt. Een muziekdocent kan je daarbij helpen. 

Probeer zelf eens te schilderen met je voeten of met een penseel tussen je lippen! Zo krijg je een heel bijzonder resultaat en zie je meteen dat je niet per se je handen hoeft te gebruiken om een schilderij te maken. Kijk op welke manier jouw cliënt in een creatieve flow kan komen. 

 

Net als jij en ik voelen mensen met een beperking diepe voldoening als ze iets zelf hebben gemaakt. Geef hen een eenvoudig maar leuk knutselproject dat ze zonder al te veel hulp kunnen maken. Ook oudere cliënten vinden knutselen erg leuk, zolang het knutselwerkje maar niet te kinderachtig is. Leuke creatieve activiteiten voor volwassenen zijn een stressbal maken, mozaïeken of een insectenhotel of vogelvoeder knutselen.

Voor mensen met een ernstige (meervoudige) beperking gaat het meer om het ervaren dan om het doen. Tastactiviteiten zoals spelen met zand, water en schuim helpen je cliënt zich beter te voelen. Maar je kunt ook spelen met klei of samen speeldeeg maken en beschrijven wat je ziet, voelt, ruikt en aanraakt. 

Kies voor spelletjes waarbij je de regels in een paar tellen kunt uitleggen. Dit kunnen balspelletjes zijn zoals Boccia (een soort jeu de boules met rubberen ballen) of zittend volleybal. Veel bord- en kaartspelletjes zijn ook geschikt voor uren speelplezier. Vereenvoudig de spelregels waar nodig, zodat alleen de kern, de essentie van het spel overblijft. 

Snoezelen – een combinatie van snuffelen en doezelen – is een kalmerende activiteit voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking. Snoezelen prikkelt de belangrijkste zintuigen: het gehoor, het zicht, de reuk, de tast en de smaak. Vaak gebeurt dit in een aparte snoezelkamer met rustgevende muziek, zachte materialen, sfeerverlichting en prettige geuren. 

Muziek brengt mensen nader tot elkaar: als we geraakt worden door dezelfde muziek, zijn we op dat moment gelijk. Vooral zingen is een tovermiddel om mensen met elkaar te verbinden. Probeer liedjes te vinden die aansluiten bij de belevingswereld van je cliënten of laat ze zelf een liedje uitzoeken. 

Een solo-moment tijdens het zingen zorgt ervoor dat iemand zichzelf ‘eens kan tonen’. Ook wordt het vaak leuk gevonden als iemand persoonlijk wordt aangesproken via zang.  

Op de BelevenisTafel voor de gehandicaptenzorg vind je meerdere creatieve applicaties. Denk aan een digitale versie van vingerverven, karaoke of snoezelen met rustgevende natuurbeelden. Bijzonder is het muziekspel Drummen, waarbij zelf muziek gemaakt kan worden. Het tekenspel Draaikunst haalt in iedereen de kunstenaar naar boven. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is de vinger op het scherm te leggen en er ontstaan vanzelf schitterende kunstwerken. 

De BelevenisTafel is er voor elk niveau en elke leeftijd binnen de gehandicaptenzorg, en daarvoor ideaal voor verschillende dagbesteding activiteiten. Er is voor iedereen wel een leuke, ontspannende activiteit te vinden. Van ballontikken en dierengeluiden tot puzzels, memory, bingo, muziek en verkeerspelletjes. 
Spellen hebben aansprekende geluiden, felle kleuren en een eenvoudige interactie. Speciaal voor hen die daar behoefte aan hebben, is er een prikkelarme versie.

"De ene bewoner is dol op muziek, de andere speelt weer liever een spelletje. Het mooie aan de BelevenisTafel is, dat het allemaal in één zit. Je kunt elke keer wel iets leuks aanbieden."
Valerie van den Bosch-de Poel
De Boeier, Philadelphia

Actief met de BelevenisTafel

Dé interactieve speeltafel in de zorg

Beleef

de

BelevenisTafel

bij u

op locatie

Meld u hier aan om de BelevenisTafel te ervaren

Ontvang het laatste nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zorg

Een prachtige ondersteuning in uw zorg voor meer welzijn, beleving en ontspanning.

Zorg

Beleef het hier

Museum

Een interactieve ontdekkingstocht door uw museum. Leerzaam, maar vooral leuk!

Museum

Beleef het hier

Bibliotheek

Op speelse wijze leren en ervaren. Een ontmoetingsplek in uw bibliotheek.

Bibliotheek

Beleef het hier