Ruim een jaar staat hij nu in ’t Puther Höfke en bijna dagelijks wordt hij gebruikt: de BelevenisTafel Kantelbaar die dankzij de Burgerinitiatieftafel van de gemeente Beekdaelen kon worden aangeschaft. Twee dames, Hetty Thiessen en Diana van der Horst, dienden de subsidie-aanvraag voor de touchtafel in. Hetty: “Ik ben graag voor mensen bezig die in mijn ogen iets nodig hebben.”
’t Puther Höfke is een kleinschalige zorgboerderij die dagbesteding en beschermd wonen biedt voor ouderen in het landelijk gelegen Puth. Er wordt een gevarieerd programma aangeboden, waar de BelevenisTafel nu ruim een jaar deel van uitmaakt. Medewerker Jessica Dekker: “We gebruiken de tafel vooral in verticale stand en in groepsverband. Dat vinden de mensen toch het leukst. Samen naar liedjes luisteren en lekker meezingen, dat doen ze hier graag. Ook het spreekwoordenspel is erg geliefd.”
Subsidieaanvraag voor de BelevenisTafel
Hetty Thiessen en Diana van der Horst dienden voor de aanschaf van de tafel een subsidieaanvraag in bij de Burgerinitiatieftafel van de gemeente Beekdaelen. De Burgerinitiatieftafel bestaat uit een enthousiaste groep van 10 inwoners uit verschillende kernen uit Beekdaelen. De groep beoordeelt belangeloos de maatschappelijke waarde van een initiatief en kijkt in hoeverre het initiatief helpt om mensen deel te laten nemen aan de samenleving.
Het was Hetty die met het idee voor de BelevenisTafel kwam. “Ik ben altijd voor mensen bezig die in mijn ogen iets nodig hebben”, legt ze uit. Ze had zelf al eens met de BelevenisTafel mogen werken en dacht dat het een aanwinst zou zijn voor ‘t Puther Höfke. Ze vroeg haar vriendin Diana of de tafel een aanwinst zou zijn voor de cliënten. Dat was zeker het geval en algauw kwamen de twee in contact met een lid van de Burgeriniatieftafel.
De BelevenisTafel delen
Hetty: “We kregen als tip om een uitgebreide brief te schrijven. In de brief moesten we duidelijk maken hoe je de BelevenisTafel optimaal zou kunnen inzetten en met welk doel.” De Burgerinitiatieftafel besloot uiteindelijk positief. Maar er was één belangrijke voorwaarde: de tafel moest gedeeld worden met de permanente woonvorm naast de zorgboerderij én de basisschool in het dorp. Dat was voor de dames die de aanvraag deden, geen enkel obstakel.
Inmiddels maakt de zorgboerderij veelvuldig gebruik maken van de interactieve tafel. Overdag staat hij bij de dagbesteding, ’s avonds en in het weekend in het zorgcentrum ernaast. Binnenkort wordt de tafel voor enkele weken uitgeleend aan de basisschool. Die zal hem vooral gaan inzetten bij projecten.
Actief meedoen
Medewerkers bij ’t Puther Höfke zien vooral dat cliënten van de dagbesteding actiever meedoen met spelletjes. Van der Horst: “Ze zingen mee en ze genieten zichtbaar van de muziek. Er is ook een programma waarbij je de inrichting van een ouderwetse keuken hebt. Dan kun je verschillende dingen aanklikken en dan zie je foto’s. Bijvoorbeeld van ‘zand, zeep en soda’ dat had iedereen vroeger in de keuken staan. Dat is voor deze mensen heel herkenbaar.”
Jessica gebruikt de tafel ook om vraagspelletjes met de cliënten te doen. “Mensen kunnen dan ergens op de tafel klikken en dan komt er een vraag in beeld. Dat kan zijn: ‘Wat was uw eerste auto?’ Het is leuk om te zien dat simpele vragen leiden tot hele verhalen.”
Ook voor cliënten die niet meer heel actief mee kunnen doen, zitten er programma’s op de tafel. Dekker: “Er is een spelletje dat heet ‘PlopSpel’. Als een cliënt dan op de tafel tikt, is het net alsof je bubbeltjesplastic indrukt. Dat is heel leuk voor mensen die niet meer zo veel kunnen, maar toch iets om handen willen hebben. Want ze duwen ergens op en dan beweegt er iets. Zonder dat ze iets intensiefs hoeven te doen.”
Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van de gemeente Beekdaelen.