Christina van der Galiën werkt als medisch maatschappelijk werker op de Huntington dagbehandeling van Noorderbreedte, waar de BelevenisTafel voor meer verbinding en welzijn zorgt. “De kracht van de tafel? Dat we hem echt voor al onze cliënten kunnen gebruiken.”
De Huntington dagbehandeling is gevestigd in Friesma State in het Friese dorp Grou. Op meerdere dagdelen per week worden er activiteiten aangeboden voor mensen met de ziekte van Huntington. Christina: “Ons doel is ervoor te zorgen dat zij zolang mogelijk hun vaardigheden kunnen behouden.”
Op de dagbehandeling van Friesma State wordt de dag ingevuld met zinvolle trainingen en activiteiten.
Ziekte van Huntington
“De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenaandoening, die je krijgt van één van je ouders. Als je drager van het gen bent, dan weet je zeker dat je de ziekte zult krijgen. Daarbij is Huntington progressief: hoe langer je de ziekte hebt, hoe erger de klachten worden.”
Iedere patiënt ervaart de ziekte weer anders. “Soms uit de ziekte zich in het motorische, dan maakt je lichaam bewegingen terwijl je dat niet wil, of wordt praten of slikken moeilijker. Maar ook je gedrag kan erdoor veranderen. Dan word je bijvoorbeeld somber of angstig of ben je veel sneller boos.”
Begeleiding en ondersteuning
Vanuit de Noorderbreedte dagbehandeling wordt met verschillende behandelaren gekeken wat iemand nodig heeft voor een waardevolle daginvulling. De BelevenisTafel biedt hierbij ondersteuning. “Voor mensen met de ziekte van Huntington is het belangrijk dat er structuur zit in de dag en dat is één van de vele dingen waar de BelevenisTafel voor zorgt. Even na het middageten samen een spelletje doen of op een ander moment rustig genieten van de muziek. Er gaat dan ook geen dag voorbij zonder dat hij aanstaat.”
Door de grote variatie aan spellen, sluit de tafel bij alle cliënten aan. “Iedereen kan met de tafel uit de voeten. Om die reden hebben we ‘m ook in de dagstructuur kunnen opnemen.”
Medisch maatschappelijk werker Christina van der Galiën (links) vindt de brede inzetbaarheid van de BelevenisTafel een groot pluspunt.
Twijfels over aankoop
Was Christina meteen lyrisch over het idee van haar collega’s om een BelevenisTafel aan te schaffen? “Nee, niet meteen. Ik weet nog goed dat ik een beetje schrok van de prijs. Gaat de tafel niet iets worden wat straks in een hoekje stof staat te vangen? Past hij wel bij onze doelgroep? Twijfels had ik dus wel, maar door het enthousiasme van de rest van het team dacht ik ‘die tafel moet gewoon komen’.”
“Ik heb toen een stichting benaderd die normaal gesproken niet zulke initiatieven financiert. Maar ik dacht ‘niet geschoten is altijd mis’ en diende een aanvraag in.”
Ook de stichting – die graag anoniem wil blijven – was aanvankelijk een beetje sceptisch, maar maakte uiteindelijk de aanschaf van de kantelbare BelevenisTafel mogelijk. “Afgelopen zomer heb ik de bestuurders uitgenodigd om te laten zien hoe goed de tafel ons bevalt. Ze waren laaiend enthousiast toen ze zagen hoe druk de cliënten met de tafel bezig waren.”
Meer dan alleen een spelletje
Op de dagbehandeling draagt de BelevenisTafel bij aan een stukje welzijn. “Aan de tafel hebben onze cliënten echt even hún moment. Een moment waarin ze kunnen doen wat ze leuk vinden en wat ook goed lukt. Je ziet mensen van het samenzijn genieten. Tegelijkertijd wordt er een beroep gedaan op hun cognitieve functies. Het is meer dan alleen maar een spelletje doen.”
Begeleiders vinden de ruime keuzemogelijkheid heel fijn. “Bij veel spellen kan er ook nog gekozen worden voor verschillende moeilijkheidsgraden. Dat is echt de kracht van de BelevenisTafel, dat je de ruimte hebt om te kijken wat goed bij iemand past.”
De BelevenisTafel
Samen actief, samen beleven