BelevenisTafel de Valier

Annelien van der Hoeven: “Iedereen kan meedoen.”

Voor de Valier, een dienstverleningscentrum voor volwassen personen met een handicap in Liedekerke, geldt dat een zinvolle dagbesteding de hoeksteen is van kwaliteitsvolle zorg en woonopvang. In de kleinschalige woonopvang rouleren de BelevenisTafel Kantelbaar en de draagbare BelevenisTafel Moby volgens een vast patroon tussen een achttal verschillende leefgroepen en het dagcentrum.

Annelien van der Hoeven, hoofdbegeleider van één van de leefgroepen, merkt dat de bewoners elke keer opnieuw blij zijn als het scherm of de tafel weer binnenkomt. “Omdat de touchscreens komen en gaan, hebben de bewoners steeds iets om naar uit te kijken. Ze vragen er ook altijd naar.”

De BelevenisTafel Moby zorgt door zijn handige videobelfunctie en 21.5’’ beeldscherm voor fijn online contact tussen familie en bewoners van de Valier. Annelien: “Ze kunnen elkaar dan via een groot scherm zien en met elkaar praten. Dat is veel prettiger dan via een klein schermpje.”

Binnen de leefgroepen worden er vaak combinaties gemaakt van individuele en groepsactiviteiten. Annelien: “Sommige bewoners vinden het heerlijk om rustig op hun eigen gemakje een spelletje te spelen, terwijl anderen het liefst samenwerken. Eén bewoner is groot fan van muziek en weet heel goed de tafel te bedienen. Zij kiest dan een Vlaamse klassieker uit en de rest zingt en danst dan mee. Dat is echt prachtig om te zien.”

Op de touchtafel is er voor ieder wat wils

“Het is fijn dat er veel verscheidenheid is op de BelevenisTafel. Zo kunnen we iedereen iets op maat aanbieden. Sommige bewoners vinden het bijvoorbeeld heel prettig om alleen naar de bewegende vissen te kijken, terwijl anderen wat meer interactie willen en juist graag op de vissen tikken. De bewoners die mentaal meer uitdaging nodig hebben, kunnen dan weer een moeilijke puzzel uitkiezen.”

Elkaar beter leren kennen

“Puur de communicatie aan de BelevenisTafel Hopla is ook fijn. Je komt gemakkelijk in gesprek met elkaar aan de tafel, want je hebt zelf je handen vrij. De spelletjes hoeven niet in een bepaalde tijd af en je kunt er makkelijk even mee stoppen. Ook is er geen frustratie als iets even niet lukt. Alle tijd voor een goed gesprek dus!”

Bewoners kunnen hun begeleiders aan de touchscreentafel soms aangenaam verrassen met hun verborgen talenten. “Wat ons opviel is dat stagiaires de bewoners door de BelevenisTafel op een andere manier leren kennen. Zo is er een bewoner die het heel moeilijk vindt om te verven, omdat haar handen het niet toelaten een penseel vast te houden. Door het vingerverven op het grote scherm zien de stagiaires dat ze eigenlijk heel goed kan verven en veel beter tekeningen kan maken dan ze dachten.”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Beleef

de

BelevenisTafel

bij u

op locatie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on twitter

Meld u hier aan om de BelevenisTafel te ervaren

Ouderenzorg

Samen actief, samen beleven. Warme zorgtechnologie voor meer verbinding en plezier. Voor álle ouderen.

Ouderenzorg

Beleef het hier

Gehandicaptenzorg

Samen leren, samen spelen. Een unieke ervaring op eigen niveau. Van LVB tot EMB.

Gehandicaptenzorg

Beleef het hier

Museum

Een interactieve ontdekkingstocht door uw museum. Leerzaam, maar vooral leuk!

Museum

Beleef het hier

Bibliotheek

Op speelse wijze leren en ervaren. Een ontmoetingsplek in uw bibliotheek.

Bibliotheek

Beleef het hier