Onwijs bestaat al sinds 1994. In het begin maakten we educatieve en informatieve CD-ROMs en televisieprogramma’s, en deden we educatieve projecten. Dit deden we onder meer voor onderwijs en bibliotheken.

Eind 2008 werden de eerste multitouchtafels wereldwijd geïntroduceerd, en Onwijs was één van de eerste bedrijven in Europa die met deze eerste generatie multitouchtafels aan de slag ging. Wij zagen veel potentieel in de technologie voor bibliotheken en onderwijs, en het eerste multitouchproject dat wij deden kwam te staan in de Zeeuwse Bibliotheek. Dit ging om de allereerste Microsoft Surface, toen nog een zware, stevige tafel met een fikse infraroodlamp in plaats van de slanke, moderne tablets die tegenwoordig die naam dragen.

Wij hadden niet alleen de eerste multitouchtafel in Europa, wij waren één van de eersten ter wereld die met deze technologie aan de slag gingen. Onwijs behoorde tot de eerste 25 Surface Multitouchpartners van Microsoft, de pioniers op het gebied van inzet van multitouch, met een vermelding op de toenmalige site van de Surface. Hier waren wij natuurlijk buitengewoon trots op.

Onze eerste multitouchprojecten waren gericht op bibliotheken, en dit was de eerste sector waar wij op vrij grote schaal multitouch hebben geïntroduceerd. Door deze kanalen kregen wij steeds vaker te horen dat de multitouchtafel geweldig populair was onder oudere bezoekers: welzijnsmedewerkers die met ouderen de bibliotheek bezochten vertelden dat ouderen steeds terug wilden naar de bibliotheek voor de Onwijs Multitouchtafel.

Vanuit verschillende woonzorgcentra kwam in 2011 het verzoek om een multitouchprogramma te ontwikkelen voor de ouderenzorg, en zodoende zijn we aan de slag gegaan. In 2015 introduceerde Onwijs De Zorgtafel, en het was gelijk een succes. De tafel werd verder ontwikkeld in samenwerking met mensen uit de praktijk van de ouderenzorg, en afgaande op hun feedback kreeg de Onwijs Zorgtafel een nieuwe naam, De BelevenisTafel.

Op dit punt begonnen wij samen te werken met resellers, andere bedrijven die ook graag onze software wilden verkopen, omdat er zoveel vraag naar was.

Niet met alle resellers verliep de samenwerking prettig. Daarom hebben we van een grote reseller in 2017 afscheid moeten nemen omdat de werkrelatie moeizaam en onprettig was. Helaas waren wij meer bezig met het ontwikkelen van mooie en goede programma’s voor de ouderenzorg, dan met het commercieel beschermen van onze naam. Daarom maken nu ook anderen reclame met de goede naam die de Onwijs BelevenisTafel inmiddels heeft opgebouwd. Onder de BelevenisTafel zijn nu nagemaakte, van ons afgeleide producten te vinden. Dat vinden wij jammer, want Onwijs is nog steeds onbetwist sterk in het ontwikkelen van nieuwe programma’s, en we staan bekend om onze goede service en ons enthousiaste team.

Inmiddels was onze voormalige reseller begonnen met het namaken van onze software (overigens te herkennen aan bijvoorbeeld een aantal gelijksoortige programma’s, maar minder goed werkende technologie).

Ondertussen bleven wij de BelevenisTafel verder ontwikkelen naar de hand van input van de zorgprofessionals die ermee werkten, en dit doen wij nog steeds. Regelmatig krijgen onze klanten gratis nieuwe updates en elke paar maanden introduceren wij nieuwe softwarepakketten.

De echte Onwijs BelevenisTafel bestaat inmiddels uit een breed scala aan applicaties speciaal voor ouderen, en ouderen met dementie. Onze dementie-gerichte software is ontwikkeld om deze mensen te stimuleren en te activeren, en wij krijgen hier veel positieve reacties op uit de praktijk.

Tegenwoordig is de BelevenisTafel een groot succes. Hij wordt gebruikt in verzorgingshuizen door heel het land, en ook over de grenzen maakt men er gebruik van, onder meer in België, Duitsland, en Denemarken, en binnenkort ook in Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn inmiddels al meer dan 1000 pakketten verkocht aan ongeveer 400 klanten voor de BelevenisTafel alleen.

Onze collega’s rijden het hele land door, voor workshops, om uitleg te geven, om de software te updaten, en om mensen te helpen waar nodig.

Naast de BelevenisTafel maakt Onwijs ook nog steeds multitouchtafels en -software voor bibliotheken, musea, gemeentes, commerciële klanten, en meer belangstellenden. Onwijs blijft zich verder ontwikkelen, en is altijd op zoek naar de volgende manier om multimedia-technologie in te zetten voor een beter leven. Dit doen we met zo’n 25 Onwijs fijne collega’s, in Oude-Tonge op het mooie eiland Goeree-Overflakkee.