Logo belevenis tafel

Zorgboog – locatie Hove Vogelsanck 

In februari hebben wij een demonstratie gehad van de BelevenisTafel. Omdat iedereen op eigen niveau kan spelen heeft dit voor ons een grote meerwaarde. Door verschillende activiteiten op de BelevenisTafel zoals: tekenen, bingo, liedjes luisteren en spreekwoorden maken onze bewoners op andere manieren contacten met elkaar. De bewoners worden alerter, leren van de spelletjes en genieten van de muziek. Niet alleen de zintuigen worden geprikkeld maar ook het sociale aspect word gestimuleerd.

Belevingsgerichte zorg wordt steeds belangrijker om de bewoners actief te houden. De zorg houdt rekening met iemands persoonlijkheid en behoeften, in plaats van hun beperking waardoor kwaliteit van leven wordt verbeterd. Bovendien helpt de software de apathie (gebrek aan emotie, motivatie en enthousiasme) die kan optreden bij ouderen met dementie.

Wat houdt de BelevenisTafel in?

De BelevenisTafel bestaat standaard uit zes menu’s.

Dit zijn het BelevenisMenu, het PrikkelMenu, het FotoMenu, het VermaakMenu, het NatuurMenu en de Onvergetelijk MuseumTafel.

BelevenisMenu

Het BelevenisMenu biedt programma’s die reminiscentie en onderlinge communicatie bevorderen. Daarnaast bevat het pakket spelletjes voor geheugentraining.

PrikkelMenu

De programma’s in het PrikkelMenu zijn gericht op ouderen met diepe vorm van dementie. Eén aanraking op het scherm is voldoende om iets bijzonders te laten gebeuren!

FotoMenu

Het FotoMenu is een verzameling van TipTiles voor mensen met een diepe vorm van dementie. De 16 collages met foto’s zijn speciaal gemaakt voor ouderen die snel overprikkeld raken. Door bewust minder foto’s op het scherm af te beelden is de kans op overprikkeling verminderd.

VermaakMenu

Als aanvulling op het BelevenisMenu hebben wij, op basis van input uit de praktijk, het VermaakMenu ontwikkeld. Het VermaakMenu bevat een breed aanbod van multimedia applicaties gericht op de jaren ’60 en ’70. In beeld en geluid komen verschillende onderwerpen aan bod: typische objecten uit de jaren 60 en 70, de popmuziek, de meest bekende televisiemomenten van toen, de meest bekende Nederlandstalige nummers en een quiz, geheel gericht op deze decennia.

NatuurMenu

Het NatuurMenu bestaat uit 14 natuurfilms. Deze films kunnen afgespeeld worden en behoren tot de basissoftware zonder dat er extra kosten aan verbonden zijn. In totaal is er 7 uur aan filmmateriaal.

Onvergetelijk MuseumTafel

De Onvergetelijk MuseumTafel is een applicatie met kunststukken uit het Stedelijk museum en het Van Abbe museum. In deze applicatie wordt de mogelijke drempel/belemmering voor ouderen om kunststukken te beleven en te bewonderen weggenomen.

Heel veel mogelijkheden dus. Help jij mee om ons doel te bereiken?
Alle kleine beetjes helpen!
Alvast bedankt namens team Hove Vogelsanck in Gemert

Al opgehaald:

Behaald!

Zorgboog – locatie Hove Vogelsanck