Logo belevenis tafel

Samen actief, samen beleven

Belevingsgerichte zorg wordt steeds belangrijker om bewoners van woonzorgcentra actief te houden. Deze zorg houdt rekening met iemands persoonlijkheid en behoeften, in plaats van beperkingen, waardoor de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Steeds meer woonzorgcentra spelen in op deze individuele behoefte door gebruik te maken van de BelevenisTafel.

Over de BelevenisTafel

De BelevenisTafel is een familie van verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafels die op elke gewenste plek neergezet kunnen worden. Het belangrijkste kenmerk van de BelevenisTafel is dat mensen samen aan tafel zitten en gezamenlijk activiteiten uitvoeren.

Speciaal voor België

De BelevenisTafel is een internationaal product, en in dit kader is er ook aandacht besteedt aan de Belgische markt. Naast de Nederlandse versie van de software is er ook een versie ontwikkeld voor Vlaanderen, waarin onder meer Nederlandse muziek is vervangen door Vlaamse, en Vlaams gesproken tekst de Nederlandse vervangt. Dit is de standaardversie die beschikbaar is in Vlaanderen.

Sinds juni 2019 is er tevens een Waalse versie beschikbaar, 'La Table des Experiences'. Deze interactieve speeltafel is speciaal ontwikkeld voor ouderen in Wallonië en bevat prikkelende, verbindende spellen gericht op het Waalse leven van vroeger.

Neem contact op met belevenistafel@onwijs.com voor meer informatie.

De software van BelevenisTafel

In de ouderenzorg is het een uitdaging om de interactie van bewoners onderling te stimuleren. De afgelopen jaren hebben wij onderzoek gedaan met zorginstellingen om een toepassing te ontwikkelen die hier ondersteuning in biedt.

De software van BelevenisTafel is in samenwerking met specialisten uit de zorg ontwikkeld en biedt de oplossing.

De modellen van BelevenisTafel

De tafel waarop het scherm met de software wordt geïnstalleerd is verplaatsbaar dankzij de wielenset en daarom flexibel inzetbaar in verschillende ruimtes. Het houten model is robuust, betrouwbaar, duurzaam en energiezuinig.

De software van BelevenisTafel kan ook geleverd worden met een mobiele koffer, een kantelbaar scherm en een overbed tafel, speciaal geschikt voor woonzorgcentra met elk hun eigen pluspunten. Neem contact met ons op voor meer informatie over deze modellen van de BelevenisTafel.

Bekijk de folder

Voir la brochure

- geluk beleven - 

"Verwonderen, prikkelen, motiveren, uitdagen, geluk beleven; dit  alles biedt de BelevenisTafel. Maria met vergevorderde dementie die meezingt met Doris Day, de 95-jarige landbouwer Maurice die in het enthousiasme van het spel plots moeiteloos recht op gaat staan om het beeld van die oude tractor aan te raken, Robert en zijn kleindochter Sofie die elkaar uitdagen om spreekwoorden aan te vullen, Elize die in stilte geniet … daar doen wij het ten slotte voor. Heel interessant zijn ook de eigen tiptiles die we naar eigen voorkeur en behoefte zelf aanmaken om zo onze tafel nog efficiënter en op maat van onze doelgroep te personaliseren."

 – Hilde Desmet, Hoofd dienst ergotherapie, AZ Groeninge, Kortrijk

- interactie met familie - 

"Doordat de BelevenisTafel verscheidene menu's heeft, bereiken we binnen ons woonzorgcentra elke doelpgroep optimaal,  zowel personen mét als zonder dementie. Liedjes is een hit op zich, want dan komen alle herinneringen en verhalen boven. Als we iets doen met de tafel komt spontaan de familie erbij zitten, de interactie op die manier is geweldig. De BelevenisTafel is een super hulpmiddel ter ondersteuning van contactname en prikkeling!" 


- Selima Belabbes, leefgroepverantwoordelijke, en Alinne Janssens, ergotherapeute, GZA WZC Sint-Vincentius, Kalmhout

 - samen reminisceren

"De BelevenisTafel is de perfecte aanvulling op het activiteitenaanbod in ons Woon- en Zorgcentrum. De BelevenisTafel is overal inzetbaar voor een ruime doelgroep. Vooral onze bewoners met dementie genieten enorm van de vele applicaties: we kunnen samen met hen reminisceren, reacties uitlokken in het Prikkelmenu, meezingen met de gekende muziek. Het is zeker een grote meerwaarde om de BelevenisTafel in huis te hebben!"


- Inge Decorte, ergotherapeut, referentiepersoon Dementie, WZC Hof ten IJzer, Lo-Reninge

- voor veel doelgroepen - 

"De mogelijkheden van de BelevenisTafel zijn heel groot. We hebben de speeltafel nu enkele maanden in huis en konden al zoveel doelgroepen bereiken. De kleuren, bewegingen, afbeeldingen en liedjes stimuleren onze bewoners op alle gebied en geven een aangename invulling van hun therapie of activiteit. Het is zeker een meerwaarde binnen ons aanbod!"

- Kim Casselein, ergotherapeute, referentiepersoon Dementie, VZW Home Vrijzicht, Elverdinge

- stimuleren tot actie - 

De BelevenisTafel is een prachtig hulpmiddel om bewoners met minder fysieke mogelijkheden toch actief te laten deelnemen door een eenvoudige tik op het scherm. Het is ook een zeer mooi hulpmiddel om bewoners met ver gevorderde dementie toch te stimuleren tot actie en uit hun isolement te halen. Onze cafetaria is ook zeer enthousiast, want bewoners spelen maar al te graag een spelletje met hun kleinkinderen of achterkleinkinderen. Het is prachtig te zien hoe jong en oud een mooi moment beleven in het WZC. Kleinkinderen komen op deze manier graag op bezoek naar oma of opa."

- Annelien Markey, Welzijnscoordinator, WZC Yserheem, Diksmuide